top of page

Werk

Wat wij doen dat heet bewaren

Poëzie - september 2024 - De Arbeiderspers

In deze zintuiglijke, rijkgeschakeerde dichtbundel vangt Siel Verhanneman de rituelen die we nodig hebben om de angst om ouder te worden of kind te blijven te bezweren. 
 

Deze bundel bestaat uit twee delen: Psoas en Uterus. Net als in haar vorige bundel gaat Siel aan de slag met beeldende kunst en het vraagstuk kan kunst de wereld redden?

De dichtbundel is een ode aan het verzamelen, het rangschikken, het doorgeven, het bepalen van wat blijft en onherroepelijk verdwijnt. 

vdh9789029552233.jpg

Wat nu met het licht dat binnenvalt

Poëzie - januari 2022 - De Arbeiderspers

In een kier liggen blinde vlekken van rouw, het verlies van wie je liefhebt houdt zich erin op en blijft nog jaren stevig woeden. Lijven verworden er tot hout, kunstmatig in elkaar geschroefd, niks voelt nog echt.


Siel Verhanneman belicht de impact die rouw heeft op intimiteit, spontaniteit en de zintuiglijke weergave van het leven. Kunst van Rodin, Vandenberg, Basquiat en Bourgeois activeert haar zintuigen die – zo lang door angst en somberheid uitgedoofd – de massieve constructie die rouw is langzamerhand ontmantelen tot er ruimte is voor nieuw leven. Waar licht weer binnenvalt.

'

Wat nu met het licht.jpg

Pierre plooide zijn moeder in een koffertje

Kortverhaal - november 2019 - Uitgeverij Nachtschade (eigen beheer)

‘Pierre plooide zijn moeder in een koffertje’ is het tweede kortverhaal van dichter en prozaïst Siel Verhanneman. In dit fantasierijke verhaal kijken we naar Parijs door de ogen van ghostwriter Pierre. Voor het eerst wil hij echt de protagonist zijn in een verhaal. Pierre brengt zijn moeder Lisette telkens van haar huis naar de volksbuurt Le Marais. Op een dag verdwijnt Lisette. Al gauw wordt ze het spinrag tussen iedereen die Pierre tijdens haar verdwijning ontmoet. Door de ogen van Jay, Salina, Nicole, François en Esmeralda leert Pierre zijn moeder voor het eerst echt kennen en wat hij ontdekt heeft grote gevolgen voor hoe hij in het leven staat.

2394019.png

Of iedereen gaat dood

Roman - april 2019 - Uitgeverij Manteau / Angéle

'Of iedereen gaat dood' is een fragiele roman over eenzaamheid en liefde. Lander is een late twintiger en in denktijd. Verzonken in gedachten loopt hij van zijn bed naar café Bertrand, naar zijn grootmoeder en weer terug. Met elke kassei die hij verslindt, snuift hij de wereld in zich op. Alles om maar niet te hoeven stilstaan bij het grote verdriet in zijn leven. En hij gaat naar Saskia, zijn therapeute. Zij moet hem uit de beklemmende cocon van zijn eigen hoofd zien te krijgen. Maar wat Saskia daar ontdekt, laat haar niet meer los. 

De roman kreeg 3 sterren in Focus Knack en 4 bollen in NRC

9789022335178.jpg

Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn

Poëzie - januari 2018 - Uitgeverij Manteau / Angèle 

In 'Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn' verkent Siel op haar geheel eigen manier de strijdlustige liefde, het geboetseerde geluk en de luide stilte van gemis. Ondersteund door de bijzondere illustraties van Larissa Viaene haalt ze de ongrijpbare wereld uit haar verpakking.

De dode vogel en het meisje

Kortverhaal - november 2018 - eigen beheer

Het kortverhaal 'De dode vogel en het meisje' is een verhaal over het verlangen naar nieuwe dingen en het koesteren van vroeger. Een klein verhaal over afstand nemen, misschien van jezelf. Het is een verhaal over de dode vogel en het meisje.
Het bevat illustraties van Jerina Malfait en werd vormgegeven door Cato Oyen. Het verscheen in eigen beheer.

41580629.jpg

Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd

Poëziedebuut - april 2016 - eigen beheer  & Uitgeverij Manteau

Korte prozateksten of een klein gedicht, meer heeft Siel niet nodig om de zere en tere plekken van verdriet te benoemen. Om liefde te vangen met haar pen en ermee te spelen. Ondersteund door de prachtige illustraties van Larissa Viaene, laat ze je stilstaan bij het onzegbare.

bottom of page